Általános szerződési feltételek II.

amikor az ügyész nem sátánként, hanem kereszteslovagként jár el

Tudnunk kell, hogy a sátán szó a héberben jogi szakkifejezés, a bírósági tárgyaláson az ügyészt, a közvádlót jelenti. A szógyök jelentése az Ószövetségben: vádlóként szembenállni (Zsolt 109,6), vádolni (109,4.20.29).

Nos, az ügyész a magyar jogban nem mindig sátáni közvádló, gyakran éppen az ellenkezője, a közérdek védelmében kardot rántó kereszteslovag. Az ügyész a közérdek védelmében jár el például, amikor fogyasztóvédelmi keresetet indít vagy tisztességtelen általános szerződési feltétel miatt közérdekű keresetet nyújt be a bíróságon. Ilyenkor nem áll mögötte fegyveres közhatalmi testület, felperesként egyedül hadakozik gyakran multinacionális hétfejű sárkányok ellen.

A korábbi bejegyzésből tudjuk, hogy a Ptk. szerint általános szerződési feltételnek minősül az a szerződési feltétel, amelyet az alkalmazója több szerződés megkötése céljából egyoldalúan, a másik fél közreműködése nélkül előre meghatározott, és amelyet a felek egyedileg nem tárgyaltak meg. Általános szerződési feltételeket általában olyan cégek alkalmaznak, amelyek százával kötnek szerződéseket naponta: pénzintézetek, biztosítók, távközlési szolgáltatók, egyéb nagy cégek. A bibliai hasonlatot fokozva, Dávid fogyasztó áll szemben Góliát szolgáltatóval. Sajna Góliát szolgáltatónak nemcsak az izmai duzzadnak, de ügyvédek, könyvelők hada is segítik őt. Dávid fogyasztó parittyája pedig sokszor hasznavehetetlen, amikor az ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEKBEN világosan rejtve le van fektetve, hogy Góliát lándzsája ellen tilos parittyát használni.

Persze nem minden általános szerződési feltétel származik magától az ördögtől. Az általános szerződési feltételek időt spórolnak a szerződő feleknek, gyakran eszközei annak, hogy az ügyfelek azonos feltételek mellett kössenek szerződést részrehajlás nélkül. Csak hát minden szentnek maga felé hajlik a paragrafusa, és ha ráadásul a szolgáltató nem is annyira szent, akkor könnyen becsúszik az általános szerződési feltételek közé olyan passzus, amitől a fogyasztónak kinyílik a bicska a zsebében, de a bicska, mint tudjuk, a parittyánál is gyengébb fegyver.

Mitől tisztességtelen egy általános szerződési feltétel? Attól, hogy nem nekem kedvez. Évtizedekkel ezelőtt kezese voltam egy családtagom hitelszerződésének. A közjegyző közel egy óra hosszat sorolta, mi történik velem az általános szerződési feltételek szerint, ha családtagom nem fizet, higgyék el, csupa szörnyűség. Ugyanakkor egy kezes élete nem csupa móka és kacagás, ezt tudtam magam is, és bár a felsorolásban foglaltak rémisztők voltak, de egyáltalán nem tisztességtelenek.

Az általános szerződési feltétel tisztességtelen, ha a szerződésből eredő jogokat és kötelezettségeket a jóhiszeműség és tisztesség követelményének megsértésével egyoldalúan és indokolatlanul a szerződési feltétel alkalmazójával szerződő fél hátrányára állapítja meg.

Amennyiben egy általános szerződési feltétel tisztességtelen, azt nemcsak a fogyasztó támadhatja a bíróságon. A fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződés részévé váló tisztességtelen általános szerződési feltétel érvénytelenségének megállapítása iránt közérdekű keresetet indíthat az ügyész is. Közérdekű kereset alapján a bíróság a tisztességtelen általános szerződési feltétel érvénytelenségét az annak alkalmazójával szerződő valamennyi félre kiterjedő hatállyal állapítja meg, és elrendeli, hogy a szerződési feltétel alkalmazója a saját költségére gondoskodjék a szerződési feltétel tisztességtelenségének megállapítására vonatkozó közlemény közzétételéről.

Vagyis az ügyész kereszteslovagként közérdekű pallosával minden tisztességtelen sárkányfejet le tud vágni, amely tűz helyett általános szerződési feltételeket okád a gyanútlan fogyasztók felé. Ám vigyázat! Az érvénytelenség megállapítása nem érinti azokat a szerződéseket, amelyeket a megtámadásig már teljesítettek, így ne várjunk arra, amíg sült ügyész röpül a szájunkba…

(folytatjuk)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük