A virtuális zsebtolvaj

Ismerősöm hazafelé tartott a buszon, amikor telefonja hangosan csipogott egyet. Ez jelezte, hogy sms-t, email-t vagy ki tudja, milyen elektronikus postaizét kapott. A busz zsúfolt volt, ezért ismerősöm óvatosan ölébe vette retiküljét, ami egyébként nagyobb asztrofizikai rejtély volt, mint maga a fekete lyuk, és valószínűleg több dolgot tudott magába is szívni, mint bármely fekete lyuk, annyi bizonyos, hogy legalább egy fél háztartásnyi cucc volt benne. Szerencsére a párhuzam itt véget ért, mert a fekete lyukból, mint tudjuk, a fény sem jön ki többé, a női táskából viszont előbb-utóbb előkerülnek a dolgok, ha átkerülnek a tér-idő görbületen.

Ismerősöm óvatos volt, tartott a zsúfolt buszon megbújó zsebtolvajoktól, ezért először gondosan mélyebbre helyezte pénztárcáját, majd előkapta mobiltelefonját, és akkurátusan visszahúzta a cipzárt. Ezután mert csak belecsobbanni a virtuális világba. Sajnos a kapott sms nem baráttól érkezett, hanem banktól, bár a bank igyekezett elhitetni vele, hogy barátként minden örömök forrása, most viszont arról értesítette, hogy ismerősöm számlájáról pénzt utaltak egy olyan cég számlájára, amelynek nevébe az összes angol kifejezést belezsúfolták, amit a Csillagok háborújából csak ki lehetett lopni. Ismerősöm ezen nem akadt fenn, megszokta, hogy Magyarországon a legkisebb százforintos boltnak is olyan a cégneve, mintha a Wall Streetre lenne bejegyezve, de legalábbis Inter, meg Globál, sőt, Star. Ismerősöm nem tartotta lehetetlennek, hogy az interneten vásárolt valamit egy nyóckeres világcégtől, és a bank csak most vonta le számlájáról a vételárat. Éppen próbált visszaemlékezni, mit és mikor vásárolhatott, amikor ismét kapott egy sms-t arról, hogy ugyanezen cég számlájának javára ismét leemeltek egy kisebb összeget.

Ennek fele sem tréfa, ismerősöm ugyanis határozottan emlékezett volna, ha ugyanattól a cégtől ötpercenként vásárolt volna valamit. Az összegek a paypass-os limit alatti összegek voltak, az első 14.200 forintról szólt, a második 14.900 forintról. Ismerősöm korábban olvasott róla, hogy a modern zsebtolvajok ilyen paypass-os lehúzó ketyerékkel járkálnak a zsúfolt tömegközlekedési eszközökön, és a zacskójukat mások táskájához érintve próbálnak meg fizetéseket eszközölni, remélve, hogy az óvatlan utazó bankkártyája elég közel van a táska oldalához.

Ismerősöm ezért preventív céllal megsemmisítő pillantást lövellt a mellette ülő férfira. Mivel ismerősöm csinos volt és nő, a mellett ülő férfi összehúzta magát, valószínűleg nem paypass-os lehúzó volt a zacsijában, csak némi imperialista ábránd, de most azt is elengedte. Ismerősöm leszállt a buszról, ekkor kapta a harmadik sms-t. Előkotorta a bank telefonszámát, és bejelentette, hogy dézsmálják a számláját. A banki ügyintéző előbb zárolta a számlát, majd megállapította, hogy a nevezett oldal egy külföldi pókeroldal, és arra kérte ismerősömet, mielőtt feljelentést tesz, nézzen férje körmére, mert lehet, hogy ő pókerezik az ő bankszámlája terhére. Ismerősömben felsejlett, hogy ebben lehet valami, az utóbbi időben férje megváltozott, már a szemetet is mérsékeltebb lelkesedéssel viszi ki, mint házasságuk hajnalán.

Amikor belépett az ajtón, újabb sms-t kapott, ezúttal egy sikertelen fizetési kísérletről, mivel a számla ekkor már zárolt volt. A férj szerencséjére semmi virtuális nem volt éppen a keze ügyében, amikor asszonya végigmérte, csak egy sörösüveg. Ismerősöm úgy gondolta, bár a férfiaktól minden kitelik, még férje sem képes sörösüvegről a világhálóra kapcsolódni, így rögtön megenyhült. Ezzel szemben a virtuális zsebtolvaj kétségbe esett, nem hitte, hogy ilyen gyorsan zárolták a számlát, előbb még az USA-ban próbált fizetni, majd tett egy kisebb összegű kísérletet Kínában… sikertelenül.

A még vonalban lévő banki ügyintéző mondta, majd kivizsgálják a dolgot, de ahhoz, hogy visszautalják a pénzt, feltétlenül szükséges egy rendőrségi feljelentés. Meg a visszautalás lehet, hogy több hónapot vesz igénybe, mert ki kell vizsgálni, hogy nem-e mégis valami családtag adta meg… Ismerősöm mondta, hogy jó-jó, meglesz a feljelentés, csak azt nem érti, hogyan fizethettek a bankszámla adataival, ha a szerződésük arról szól, hogy a bank utalás előtt sms jelszót kér tőle, és egyik fizetésnél sem kért. Erre a banki ügyintéző azt válaszolta, hogy ühüm-ühüm, lehet, hogy a pókeroldal nem állította be ezt a funkciót, meg izé… Mindenesetre a bank másnap visszautalta a pénzt még a feljelentés megtétele előtt.

Ismerősöm azért tett egy feljelentést ismeretlen elkövetővel szemben a Btk. 375. §-ának (1) bekezdésébe ütköző információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt, amely bűncselekményt az követi el, aki jogtalan haszonszerzés végett információs rendszerbe adatot bevisz, az abban kezelt adatot megváltoztatja, törli, vagy hozzáférhetetlenné teszi, illetve egyéb művelet végzésével az információs rendszer működését befolyásolja, és ezzel kárt okoz.

A tanulság csak annyi, érdemes sms-t kérni számlánk egyenlegének változásáról még akkor is, ha ez a banki szolgáltatás pénzbe kerül. Még mindig olcsóbb, mintha tizenötezrenként lekopasztják a limitünket.

One Reply to “A virtuális zsebtolvaj”

  1. Fehér Valter 2021.09.09. at 18:56

    “nem-e”? :((((

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.