Alkotmánysértő vírus

Akárhogyan nézem, a Covid-19 egy alkotmányellenes vírus, ami olyan, az Alaptörvényben meghatározott jogokat korlátoz, mint a szabadsághoz és biztonsághoz való jogot, a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságát, az élethez, a testi és lelki egészséghez fűződő jogot, a művelődéshez való jogot, az egészségügyi önrendelkezés jogát. Amennyiben emberből lenne, már rég le lenne tartóztatva ez a senkiházi, vagy töltené az életfogytig tartó szabadságvesztését a szabadulás reménye nélkül a sok-sok elvett élet miatt.

Ha nagyszüleim élnének, most erősen csodálkoznának ezen a kis felforduláson, hiszen ők túléltek az első- és második világháborút, a spanyolnáthát, a Szálasi-rendszert, a Rákosi- rendszert, a Kádár-rendszert, forradalmakat, árvizeket, földrengéseket, brazil szappanoperákat. Nagyszüleink valószínűleg szívesen elcserélték volna velünk saját kataklizmáikat erre a Covid-izére. Vagy mégsem. Hiszen ők azért (is) küzdöttek, hogy unokáiknak jó legyen, hogy azok az alapvető jogok meglegyenek nekünk, amelyeket ők nélkülöztek, és amelyeket ez a jöttment most próbál tönkretenni, ráadásul ő áll nyerésre.

Vegyük mindjárt a mozgás szabadságát. Nem is olyan rég még teljesen természetes volt, hogy szabadon utazhattunk külföldre, de legalábbis a Lehel téri piacra. Most sorra zárnak be az országok, és karanténból nézve a sarki kisközért is van olyan messze, mint Ausztria. A szabadság – amelynek a mozgás szabadsága is része – napjainkban fölértékelődni látszik. Vagy mégsem?

A XVIII. századig Európa nem is nagyon értesült volna egy Vuhanban elszabadul vírusról, nemhogy járványt szenvedett volna tőle. A XIX. században talán már olvastunk volna róla a sajtóban, a XXI. században pedig megfertőződünk miatta. Ami korábban értéknek tűnt, hogy emberek milliói utaznak ide és oda meg vissza szabadon, most kérdőjelessé lett, hiszen azzal a kockázattal jár, hogy hazajövet megfertőzünk másokat, akik közül sokan belehalnak a betegségbe. Így válik az utazásból, mint értékből érdek, méghozzá a közösség ellen ható egyéni érdek. És így válik a Covid-19 például a közokirat-hamisítások részesévé, mert vannak polgártársaink, akik inkább hamisítanak védettségi igazolványt a mozgás szabadságáért, mintsem elviseljenek egy oltást. Igen, a védettségi igazolvány közokirat, és igen, aki hamis közokiratot készít, vagy közokirat tartalmát meghamisítja, hamis, hamisított vagy más nevére szóló valódi közokiratot felhasznál, bűncselekményt követ el, akár fél az oltástól, akár nem.

Vagy itt van a véleménynyilvánítás szabadsága, amit a XX. századtól szentségként tisztelünk. Néha úgy tűnt, hogy a szólásszabadság mellett a hülyeség is alkotmányos joggá lett, amin lehet röhögni, lehet bosszankodni, de el kell viselni, mert senkinek sem árt. Ugyan kit érdekel, hogy egyesek szerint a Föld gömbölyű, hülyék állítják, hogy ember járt a Holdon, és nem léteznek marslakók, miközben ők irányítják a gondolataimat. Mindenki saját kockázatára indul Föld körüli utazásra, legfeljebb lepotyog a világvégén, és saját kockázatára veheti le a bilit a fejéről, legfeljebb jól megpegazusolják az agyát.

A vírus óta az irracionális gondolkodás életeket veszélyeztet. Nem is olyan rég a jogalkotó kiegészítette a rémhírterjesztés tényállását azzal a bekezdéssel, amely szerint, aki különleges jogrend idején nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy valós tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely alkalmas arra, hogy a védekezés eredményességét akadályozza vagy meghiúsítsa, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. És itt kezdi rosszul érezni magát a jogalkalmazó, hogy három éve még szent volt az ilyesféle véleménynyilvánítás, most meg öt év szabadságvesztés…

Van ismerősöm, akinek a környezetében mindenkit beoltottak többször is, és senkinek nem nőtt harmadik füle az oltástól, és nem kezdett el világítani a szeme a sötétben, ő mégis olvasott valamit valahol az interneten, hogy valakit beoltottak, és jajistenem. Na, neki magyarázd el, hogy ha több millió embert beoltanak, biztos lesz köztük olyan, aki másnap meghal, vagy teherbe esik, mert ez statisztikai valószínűség kérdése, sőt, minden egészségügyi beavatkozásnak van valamilyen kockázata, de a vírus kockázata nagyobb. Másik ismerősöm szerint a Covid-19 evolúciópárti vírus, legalább kiszelektálja a hülyéket. Félek, egyiküknek sincs igaza.

Most ütközik a hülyeség alapjoga más, fontosabb alapjogokkal. Ha valaki elég sok embert tud meggyőzni az oltás feleslegességéről, veszélyességéről, akkor ezzel nemcsak az oltásellenesek életét, egészségét veszélyezteti. Ha túlterhelődik az egészségügy, előbb elhalasztják a „halasztható” műtéteket, a „halasztható” vizsgálatokat, a „halasztható” betegségmegelőző kezeléseket, nemcsak az oltásellenesekét, hanem az oltáspártiakét, és az oltássemlegesekét is. Végül a hamvasztások is halaszthatóvá válnak. És akkor fussunk neki újra: valóban aránytalan öt év szabadságvesztés tíz, száz, ezer, tízezer emberélethez mérten?

Jogtudósok szerint a büntetőjognak ultima rációnak, végső eszköznek kell lennie. Van, ahol már kötelezővé tették az oltást. Az adatokat nézve, eljöhet az idő, amikor szankcionálni kell az oltás elmulasztását. Ne jöjjön el az idő, hogy a mulasztást bűncselekménnyé kelljen nyilvánítani, van elég munkánk enélkül is. Könyörgöm: MINDENKI OLTASSA BE MAGÁT!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük